Als echte gezinspraktijk hebben we affiniteit en veel ervaring in omgang met kinderen. Een kindergebit vraagt immers om een andere aanpak dan een volwassen gebit. Mondhygiënist Kim is bovendien specialistisch opgeleid als kindertandverzorgende. Naast een kindvriendelijke benadering staat dan ook vooral preventie bij ons centraal. Vooral bij jonge kinderen blijkt een individuele begeleiding van ouder en kind een effectieve manier om een goede mondhygiëne op te bouwen. Het kan gebitsproblemen nu en op latere leeftijd helpen voorkomen. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ bouwen we dus samen met jou en je kind aan een sterk en gezond gebit.

Vanaf gemiddeld 6 maanden komt het eerste tandje door bij een baby. Wist je dat je vanaf dat moment al minimaal 1 keer per dag moet gaan poetsen? Gebruik een zachte tandenborstel in combinatie met een kindertandpasta. Deze bevatten een lagere dosis fluoride dan gemiddeld. Vanaf 2 jaar komen de hoektanden en kiezen door of zijn ze doorgekomen. Dan is het verstandig om 2 keer op een dag te poetsen. Meestal willen kinderen al op jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Stimuleer dat vooral! Maar blijf de eerste jaren vooral goed napoetsen, omdat kinderen nog niet elke plek raken.. Met jouw kind naar de tandarts, handige tips!

BESLIJPEN, DOELMATIG EN KINDVRIENDELIJK

Bij bestaande of beginnende gaatjes in het melkgebit wordt er bij Tandarts Traa vaak gekozen voor ‘niet-restauratieve cariësbehandeling’. Dit houdt in dat er bij een gaatje niet altijd geboord hoeft te worden. Het gaatje wordt daarentegen door de tandarts of mondhygiënist behandeld door de tand of kies te beslijpen. Het gaatje wordt hierdoor toegankelijk gemaakt voor de tandenborstel en groeit op deze manier niet verder.

VERDOVING

Hoewel we het zoveel mogelijk proberen te voorkomen, komt het wel eens voor dat jouw kind een gaatje heeft in een blijvende kies dat gevuld moet worden. Dit kan een vervelend gevoel zijn. Daarom maakt de tandarts in zo’n geval gebruik van lokale anesthesie (verdoving) zodat jouw kind er niks van voelt als er geboord moet worden.

KIDS PREVENTIE PLAN

Soms zien we in de loop van de tijd meerdere gaatjes in een kindergebit. We maken dan een afspraak voor een preventieplan. Dat klinkt misschien heel spannend en officieel, maar dat valt in de praktijk allemaal wel mee. Het gaat er vooral om dat we de gaatjes behandelen en we samen (met jou als ouder) kijken naar de oorzaak en het aanpakken van het probleem. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen! Misschien moet jouw kind nog wat beter poetsen of is een andere tandpasta wenselijk. Samen gaan we alles na tot we tot een oorzaak zijn gekomen. We werken van 0-18 jaar stapsgewijs volgens het KIDS Preventieplan dat o.a. bestaat uit:

  1. Het sealen van de kiezen
  2. Een fluoridebehandeling bij elk consult
  3. Regelmatige röntgenfoto’s om de groei van het gebit te volgen
  4. Controle op de mondhygiëne, zo nodig met voorlichting en instructies
  5. Controle van de gebitsontwikkeling na doorbraak van blijvende tanden en kiezen. Zo nodig wordt voor gebitsregulatie een orthodontie plan voorgesteld.

NAAR DE TANDARTS

We adviseren ouders altijd om hun kinderen van jongs af aan mee te nemen naar onze praktijk. Ook wanneer ze nog heel klein zijn. Zo wennen ze aan de klinische ruimte en de grote tandartsstoel. En natuurlijk aan die enge tandartsen ;-). Vanaf 2 jaar proberen we het gebit van jouw kind in de stoel te controleren. Daarbij doen we er natuurlijk alles aan om jouw kind op zijn/haar gemak te stellen. Na de eerste afspraak plannen we ieder half jaar een nieuwe controle. Op die manier zijn we er in geval van gebitsproblemen meestal op tijd bij.

VOEDINGSADVIES

Het kan ook zijn dat een bepaald voedingspatroon de boosdoener is. Suikers uit onze voeding worden namelijk omgezet in zuren die gaatjes kunnen veroorzaken. Ook zorgen deze zuren voor tandslijtage. Het is dus belangrijk om goed op te letten wat je eet en wanneer je eet. Daarom adviseren we een maximum van 7 eetmomenten per dag. Ook kun je een glas water bij iedere maaltijd geven, zodat je kind vanzelf zijn/haar mond schoonspoelt. En gaat jouw kind nog met een flesje naar bed? Vul de fles dan met water en niet met sap of ranja om zo de welbekende zuigflescariës te voorkomen.

KOSTEN

Af en toe zien we dat ouders met hun kinderen wegblijven omdat ze bang zijn voor hoge kosten. Gelukkig is dat helemaal niet nodig, de basisverzekering vergoedt alle tandartsbehandelingen (m.u.v. orthodontie) tot en met 18 jaar. Denk hierbij aan de jaarlijkse controle, sealen, fluoride behandelingen, vullingen en röntgenonderzoek. Vanaf 18 jaar worden tandartskosten alleen vergoed vanuit een aanvullende verzekering.

We helpen je graag

Heb je vragen over de mondzorg van je kind(eren) en kun je wel wat hulp gebruiken? Aarzel dan zeker niet om een afspraak bij ons te maken. We adviseren je graag! Onze collega’s zijn gewend om met kinderen te werken en laten ook aan jouw kinderen graag zien hoe ze hun gebit schoon kunnen houden.