Botox
Heb je klachten door tandenknarsen, kaakklemmen of spierspanningshoofdpijn? Meld je dan aan voor een onderzoek en therapeutische botox behandeling.
Wat is botox?
Botox en Azzalure zijn merknamen, de werkzame stof is botulinetoxine. In de geneeskunde wordt het al sinds 1973 gebruikt. Botulinetoxine blokkeert de prikkeloverdracht van zenuw naar spier, zodat deze tijdelijk minder krachtig wordt. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat 70% van de patiënten na de behandeling minder klachten heeft.
Hoe gaat een behandeling?
Je afspraak begint met een consult en onderzoek om vast te stellen waar je (pijn)klachten vandaan komen. Daarna word je behandeld met botox injecties. De behandeling wordt uitgevoerd door een tandarts opgeleid in het behandelen van pijnklachten met botulinetoxine.
Hoe lang werkt het?
De behandeling werkt 3 à 4 maanden, daarna herstelt de spieractiviteit volledig. Na de behandeling verminderen je klachten binnen 1 à 2 weken.
Helpt botox bij mijn pijnklachten?
Weet je niet zeker of jouw pijnklachten behandeld kunnen worden? Neem gerust contact met ons op of overleg met je tandarts of huisarts.
Wat zijn de prijzen?
De dosering is afhankelijk van de ernst van de klachten, van de spierdikte en van het aantal spieren dat behandeld wordt. Gemiddeld zijn de kosten €170 per gelaatshelft.
Wat zijn de risico’s?
- De injecties kunnen een kortdurende pijn door de prik veroorzaken. Soms wordt bij het prikken een bloedvaatje geraakt waardoor een kleine bloeduitstorting kan ontstaan.
- Direct na de injectie kan er een klein bultje zichtbaar zijn (vergelijkbaar met een kleine muggenbult). Dit trekt snel weer weg (meestal binnen een half uur).
- Een mogelijke bijwerking is een tijdelijke uitschakeling van de spiertjes die het ooglid optillen. Een tijdelijk hangend ooglid is dan het gevolg; deze bijwerking is echter uitermate zeldzaam en gaat na enige tijd vanzelf over.
- Soms ontstaan tijdelijk hoofdpijnklachten na de behandeling. Ook deze trekken vanzelf weg.
Patiënten met bruxisme
Patiënten met bruxisme en kaakgewrichtsklachten kunnen moeite hebben met praten, kauwen of gapen en pijnklachten ervaren. De exacte oorzaak is soms moeilijk te achterhalen en meestal spelen meerdere factoren een rol. Pijnklachten die hieruit voortkomen kunnen een ernstige impact hebben op de kwaliteit van leven.
Dergelijke klachten kunnen na onderzoek behandeld worden met een digitale spint en botox en/of een doorverwijzing naar een kaakfysiotherapeut.
Botulinetoxine, beter bekend als botox, wordt in de pijngeneeskunde gebruikt voor het behandelen van pijn door overmatig aanspannen van bepaalde spieren. Een botulinetoxine behandeling voor chronische migraine is in de Verenigde Staten al sinds 2010 een geregistreerde behandeling. Bruxisme, kaakgewrichtsklachten, uitstralingsklachten en spierspanningshoofdpijn kunnen ook behandeld worden met botulinetoxine.
Wil je meer weten over de botox behandeling neem dan contact met ons op.